Domare – Ad van Yperen

advanyperenSedan januari 1971 är jag medlem i Tysk Schäferhundklubb i Holland. Då ägde vi en tre månaders schäfervalp och jag var helt begeistrad och hade mycket roligt, jag ville gärna träna med honom. Där började min kärlek för hundsporten som håller sig i än idag. Det känns som ett virus och än är jag smittat av detta.

Hundsporten höll mig så i sitt grepp att det bara fortsatte. I början gjorde jag ett vanligt prov hos oss i föreningen, efteråt kom tävlingar i Landesgruppe och inte mycket senare deltog jag i de Holländska Mästerskapen. 1980, 1981 och 2003 kvalificerade jag mig för EUSV och WUSV.  Jag tycker alla avdelningar i IPO-sporten är roliga att jobba med, men jag jobbar helst med spårarbetet. Slutmålet är att träna hunden till att man alltid kan lita på hundens arbete.

Min nya hund som är två och ett halvt år gammal är mycket rolig att jobba med och jag har ställt om hans utbildning som görs med nya metoder.  Hunden har reagerat mycket positivt på dessa, vilket redan har resulterat i fina framgångar. Vi gjorde vårt FH II prov med 95 poäng – tyvärr gick han över en apport.

Från 1976 fram till nu är jag ansvarig för utbildning och ordförande i tre olika föreningar, vilket alltid har get mig mycket glädje. Det har fört med sig många framgångar och jag har gjord dessa uppgifter med mycket nöje.

1992 blev jag domare i Nederländerna och senare SV/WUSV-domare. Genom denna utnämningen har jag fått många inbjudningar till utlandet, till exempel USA, Belgien, England, Scotland, Ukraina och Wales. Jag hade också nöjet att döma ISP och senare RSV2000 WV och så dömde jag Schäferslaget 2015 i Sverige. Och nu en inbjudan till från Sverige, det är en stor ära och glädje för mig att få döma på ett sådant stort arrangement i Sverige igen.

Jag tackar Er för denna inbjudan och önskar alla en fin och framgångsrik helg i hundsportens tecken.

Ad van Yperen,
Lydnadsdommare